België is koploper in geprint voedsel

Een 3D-voedselprinter is een kruising tussen een klassieke printer en de spuitzak van een banketbakker. Je kan er culinair creatief mee aan de slag, maar ook voedsel in poedervorm vast maken en afgewerkte producten fabriceren.

De KU Leuven printte als eerst sla in 3D. Volgens onderzoeker Valérie Vancauwenberghe kan dit het project voor de wetenschap een verschil maken door de structuur, de textuur, het vitamine- en voedingstoffengehalte van een maaltijd in de hand te houden.

Voedsel printen schakelt doodeenvoudige nieuwe technologieën in

Echte sla bevat 100 miljoen levende cellen per millimeter, gedrukte sla één miljoen.

De hoeveelheid cellen is nog ondermaats, maar de technologie van 3D-foodprinting zit wel degelijk in de lift. Verdere mogelijkheden zijn bereidingswijzen te verbeteren, smaken te optimaliseren, een ingrediënt binnen een structuur te beschermen of nieuwe voedingsconcepten te creëren.

De technologie wil oplossingen aanreiken om de wereld ethisch, duurzaam en voedzaam te leren eten en verspilling tegen te gaan. 3D-foodprinting voorziet in de levensbehoefte om de mensheid te voeden, beter te voeden.

Bron: focusonbelgium.be